تبلیغات
حلی 2 به شما خوش آمد می گوید - بیوتکلونوژی


درباره وبلاگ:

آرشیو:

آخرین پستها :

پیوندهای روزانه:

نویسندگان:

آمار وبلاگ:


Admin Logo themebox

بیوتکلونوژی

نوشته شده توسط:رضا کریمی
شنبه 15 خرداد 1389-02:44 ب.ظ

گستردگی‌و تنوع‌ كاربردهای‌ بیوتكنولوژی‌، تعریف‌ و توصیف‌ آنرا كمی‌ مشكل‌ و نیز متنوع‌ساخته‌ است‌.
برخی‌ آنرا مترادف‌ میكروبیولوژی‌ صنعتی‌ واستفاده‌ از میكروارگانیسم‌ها می‌دانند و برخی‌ آنرا معادل‌ مهندسی‌ ژنتیك‌ تعریف‌می‌كنند به‌همین‌ دلیل‌ در اینجا مختصراً اشاره‌ای‌ به‌ تعاریف‌ متفاوت‌ ازبیوتكنولوژی‌ می‌كنیم‌ كه‌ البته‌ دارای‌ وجوه‌ اشتراك‌ زیادی‌ نیز هستند:
ـ بیوتكنولوژی‌ مجموعه‌ای‌ از متون‌ و روشها است‌ كه‌ برای‌ تولید، تغییر و اصلاح‌فراورده‌ها، به‌نژادی‌ گیاهان‌ و جانوران‌ و تولید میكروارگانیسم‌ها برای‌كاربردهای‌ ویژه‌، از ارگانیسم‌های‌ زنده‌ استفاده‌ می‌كند.
ـ كاربرد روشهای‌ علمی‌ و فنی‌ در تبدیل‌ بعضی‌ مواد به‌ كمك‌ عوامل‌ بیولوژیك‌(میكروارگانیسم‌ها، یاخته‌های‌ گیاهی‌ و جانوری‌ و آنزیم‌ها) برای‌ تولید كالاها وخدمات‌ در كشاورزی‌، صنایع‌ غذائی‌ و دارویی‌ و پزشكی‌
ـ مجموعه‌ای‌ از فنون‌ و روشها كه‌ در آن‌ از ارگانیسم‌های‌ زنده‌ یا قسمتی‌ از آنهادر فرایندهای‌ تولید، تغییر و بهینه‌سازی‌ گیاهان‌ و جانوران‌ استفاده‌ می‌شود.
ـ كاربرد تكنیكهای‌ مهندسی‌ ژنتیك‌ در تولید محصولات‌ كشاورزی‌، صنعتی‌، درمانی‌ وتشخیص‌ باكیفیت‌ بالاتر و قیمت‌ ارزانتر و محصول‌ بیشتر و كم‌ خطرتر
ـ استفاده‌ از سلول‌ زنده‌ یا توانائیهای‌ سلول‌های‌ زنده‌ یا اجزای‌ آنها و فرآوری‌و انتقال‌ آنها به‌صورت‌ تولید در مقیاس‌ انبوه‌
ـ بهره‌برداری‌ تجاری‌ از ارگانیسم‌ها یا اجزای‌ آنها
ـ كاربرد روشهای‌ مهندسی‌ ژنتیك‌ در تولید یا دستكاری‌ میكروارگانیسم‌ها وارگانیسم‌ها
ـ علم‌ رام‌كردن‌ و استفاده‌ از میكروارگانیسم‌ها در راستای‌ منافع‌ انسان‌

بیوتكنولوژی‌ همانند زیست‌ شناسی‌، ژنتیك‌ یامهندسی‌ بیوشیمی‌ یك‌ علم‌ پایه‌ یا كاربردی‌ نیست‌ كه‌ بتوان‌ محدوده‌ و قلمروآنرا بسادگی‌ تعریف‌ كرد. بیوتكنولوژی‌ شامل‌ حوزه‌ای‌ مشترك‌ از علوم‌ مختلف‌ است‌كه‌ در اثر همپوشانی‌ و تلاقی‌ این‌ علوم‌ بایكدیگر بوجود آمده‌ است‌. بیوتكنولوژی‌معادل‌ زیست‌ شناسی‌ مولكولی‌، مهندسی‌ ژنتیك‌، مهندسی‌ شیمی‌ یا هیچ‌ یك‌ از علوم‌سنتی‌ و مدرن‌ موجود نیست‌؛ بلكه‌ پیوند میان‌ این‌ علوم‌ در جهت‌ تحقق‌ بخشیدن‌به‌ تولید بهینه‌ یك‌ محصول‌ حیاتی‌ (زیستی‌) یا انجام‌ یك‌ فرآیند زیستی‌ بروشهای‌نوین‌ و دقیق‌ با كارآئی‌ بسیار بالا می‌باشد.
بیوتكنولوژی‌ را می‌توان‌ به‌ درختی‌ شبیه‌ كردكه‌ ریشه‌های‌ تناور آنرا علومی‌ بعضاً با قدمت‌ زیاد مانند زیست‌ شناسی‌ بویژه‌زیست‌ شناسی‌ مولكولی‌، ژنتیك‌، میكروبیولوژی‌، بیوشیمی‌، ایمونولوژی‌، شیمی‌،مهندسی‌ شیمی‌، مهندسی‌ بیوشیمی‌، گیاه‌شناسی‌، جانورشناسی‌، داروسازی‌، كامپیوترو... تشكیل‌ می‌دهند لیكن‌ شاخه‌های‌ این‌ درخت‌ كه‌ كم‌ و بیش‌ به‌ تازگی‌ روئیدن‌گرفته‌اند و هرلحظه‌ با رشد خود شاخه‌های‌ فرعی‌ بیشتری‌ را به‌وجود می‌آورند بسیارمتعدد و متنوع‌ است.تقسیم‌بندی‌ بیوتكنولوژی‌ به‌ شاخه‌های‌ مختلف‌نیز برحسب‌ دیدگاه‌ متخصصین‌ و دانشمندان‌ مختلف‌ فرق‌ می‌كند و در رایجترین‌تقسیم‌بندی‌ از تلاقی‌ و پیوند علوم‌ مختلف‌ با بیوتكنولوژی‌ استفاده‌ می‌كنند ونام‌ شاخه‌ای‌ از بیوتكنولوژی‌ را بدین‌ترتیب‌ وضع‌ می‌كنند. مانند بیوتكنولوژی‌پزشكی‌ كه‌ از تلاقی‌ بیوتكنولوژی‌ با علم‌ پزشكی‌ بوجود آمده‌ است‌ یابیوتكنولوژی‌ كشاورزی‌ كه‌ كاربرد بیوتكنولوژی‌ در كشاورزی‌ را نشان‌ می‌دهد. بدین‌ترتیب‌ می‌توان‌ از بیوتكنولوژی‌ داروئی‌ بیوتكنولوژی‌میكروبی‌، بیوتكنولوژی‌ دریا ، بیوتكنولوژی‌ قضائی‌ یا پزشكی‌ قانونی‌ ، بیوتكنولوژی‌ محیطی‌ ، بیوتكنولوژی‌ غذائی‌ ،بیوانفورماتیك‌ ، بیوتكنولوژی‌ صنعتی‌، بیوتكنولوژی‌ نفت‌ ، بیوتكنولوژی‌ تشخیصی‌ و ... نام‌ برد.
گستردگی‌ كاربرد بیوتكنولوژی‌ در قرن‌ بیست‌ ویكم‌ بحدی‌ است‌ كه‌، اقتصاد، بهداشت‌، درمان‌، محیط‌زیست‌، آموزش‌، كشاورزی‌،صنعت‌، تغذیه‌ و سایر جنبه‌های‌ زندگی‌ بشر را تحت‌ تأثیر شگرفت‌ خود قرار خواهدداد. بهمین‌ دلیل‌ اندیشمندان‌ جهان‌ قرن‌ بیست‌ و یكم‌ را قرن‌ بیوتكنولوژی‌نامگذاری‌ كرده‌اند.


تاریخچه‌
بیوتكنولوژی‌ریشه‌ در تاریخ‌ دارد و تكوین‌ آن‌ از سالهای‌ بسیار دور آغاز شده‌ تابحال‌ ادامه‌یافته‌ است‌.
درتقسیم‌بندی‌ زمانی‌ می‌توان‌ سه‌دوره‌ برای‌ تكامل‌ بیوتكنولوژی‌ قائل‌ شد.
1)دورة‌ تاریخی‌ كه‌ بشر با استفاده‌ ناخودآگاه‌ از فرآیندهای‌ زیستی‌ به‌ تولیدمحصولات‌ تخمیری‌ مانند نان‌، مشروبات‌ الكلی‌، لبنیات‌ ترشیجات‌ و سركه‌ و غیره‌می‌پرداخت‌. در شش‌ هزار سال‌ قبل‌ از میلاد مسیح‌، سومریان‌ و بابلیها از مخمرهادر مشروب‌سازی‌ استفاده‌ كردند. مصریها در چهار هزار سال‌ قبل‌ با كمك‌ مخمر و خمیرمایه‌ نان‌ می‌پختند. در این‌ دوران‌ فرآیندهای‌ ساده‌ و اولیه‌ بیوتكنولوژی‌ وبویژه‌ تخمیر توسط‌ انسان‌ بكار گرفته‌ می‌شد.
2)دوره‌ اولیه‌ قرن‌ حاضر كه‌ با استفاده‌ آگاهانه‌ از تكنیكهای‌ تخمیر و كشت‌میكروارگانیسم‌ها در محیط‌های‌ مناسب‌ و متعاقباً استفاده‌ از مخمرها در تولیدآنتی‌بیوتیكها، آنزیمها، اجراء مواد غذائی‌، مواد شیمیائی‌ آلی‌ و سایر تركیبات‌،بشر به‌ گسترش‌ این‌ علم‌ مبادرت‌ ورزید. در آن‌ دوره‌ این‌ بخش‌ از علم‌ نام‌میكروبیولوژی‌ صنعتی‌ بخود گرفت‌ و هم‌اكنون‌ نیز روند استفاده‌ از این‌ فرآیندهادر زندگی‌ انسان‌ ادامه‌ دارد. لیكن‌ پیش‌بینی‌ می‌شود به‌ تدریج‌ با استفاده‌ ازتكنیكهای‌ بیوتكنولوژی‌ نوین‌ بسیاری‌ از فرآیندهای‌ فوق‌ نیز تحت‌ تأثیر قرارگرفته‌ و به‌سمت‌ بهبودی‌ و كارآمدی‌ بیشتر تغییر پیدا كنند.
3)دوره‌ نوین‌ بیوتكنولوژی‌ كه‌ با كمك‌ علم‌ ژنتیك‌ درحال‌ ایجاد تحول‌ در زندگی‌بشر است‌. بیوتكنولوژی‌ نوین‌ مدتی‌ است‌ كه‌ روبه‌ توسعه‌ گذاشته‌ و روز بروزدامنه‌ وسعت‌ بیشتری‌ به‌ خود می‌گیرد.
این‌ دوره‌ زمانی‌ از سال‌ 1976 با انتقال‌ژنهائی‌ از یك‌ میكروارگانیسم‌(موجودات زنده میکروسکوپی) به‌ میكروارگانیسم‌ دیگر آغاز شد. تا قبل‌ از آن‌دانشمندان‌ در فرآیندهای‌ بیوتكنولوژی‌ از خصوصیات‌ طبیعی‌ و ذاتی‌ میكروارگانیسم‌ها استفاده‌ می‌گردند لیكن‌ در اثر پیشرفت‌ در زیست‌شناسی‌ مولكولی‌ وژنتیك‌ و شناخت‌ عمیق‌تراجزاء ومكانیسم‌های‌ سلولی‌ ومولكولی‌ متخصصین‌علوم‌زیستی‌توانستند تا به‌ اصلاح‌ و تغییر خصوصیات‌ (میكرو) ارگانیسم‌ها بپردازندو(میكرو) ارگانیسم‌هائی‌ باخصوصیات‌ كاملاً جدید بوجود آوردند تا با استفاده‌ ازآنها بتوان‌ تركیبات‌ جدید را بامقادیر بسیار بیشتر و كارائی‌ بالاتر تولید نمود.


تاریخچه مختصر بیوتکنولوژی:

600سال‌ قبل‌ از میلاد آبجو سازی‌ در مصر و كشورهای‌ حاشیه‌ رود نیل‌
كشف‌ پروتئین‌ها
جداسازی‌ اولین‌ آنزیمها
كشف‌ DNA
استفاده‌ از باكتریها در تصفیه‌ فاضلاب‌
كشف‌ فعالیت‌ ضدباكتریائی‌ قارچ‌ پنی‌سیلیوم‌توسط‌ فلمینگ‌ (كشف‌ پنی‌سیلین‌)
كشت‌ ساختمان‌ رشته‌ای‌ مارپیچ‌ DNA توسط‌ واتسون‌ و گریك‌
كشت‌ سلول‌
تولید انسولین‌ نوتركیب‌ انسانی‌
ابداع‌ روش‌ انگشت‌نگاری‌ DNA ـ اولین‌ واكسن‌ مهندسی‌ژنتیك‌
استفاده‌ از سلولهای‌ ریشه‌ای‌ برای‌ معالجه‌بیماریها

كاربردهای‌بیوتكنولوژی‌
كاربردهای‌بیوتكنولوژی‌ بقدری‌ وسیع‌ است‌ كه‌ تقریباً تمام‌ جنبه‌های‌ زندگی‌ بشر را تحت‌تأثیر قرارداد و خواهد داد. به‌نحوی‌ كه‌ حدس‌ زده‌ می‌شود در آینده‌ نزدیك‌ كناراكثر نامهای‌ رایج‌ علوم‌ و فنون‌ یك‌ كلمة‌ «بیو» یا «بیوتك‌» هم‌ اضافه‌ شود كه‌نشانه‌ تأثیر این‌ علم‌ بر آن‌ رشته‌ می‌باشد.
كاربردبیوتكنولوژی‌ در كشاورزی‌ یا بیوتكنولوژی‌ كشاورزی‌:
 عمده‌ترین‌ كاربردهای‌ بیوتكنولوژی‌ دركشاورزی‌ را می‌توان‌ به‌ دسته‌های‌ زیر تقسیم‌ كرد.
ـ ایجاد گیاهان‌ مقاوم‌ به‌ حشرات‌ و آفتها
ـ ایجاد گیاهان‌ تحمل‌ كننده‌ علف‌كشها
ـ ایجاد گیاهان‌ مقاوم‌ به‌ بیماریهای‌ ویروسی‌ و قارچی‌
ـ ایجاد گیاهان‌ مقاوم‌ به‌ شرایط‌ سخت‌ مانند سرما، گرما و شوری‌
ـ ایجاد گیاهان‌ دارای‌ ارزش‌های‌ غذائی‌ ویژه‌
ـ ایجاد گیاهان‌ دارای‌ خاصیت‌ درمانی‌ ـ پیشگیری‌
ـ ایجاد گیاهان‌ دارای‌ خصوصیت‌ متابولیكی‌ تغییر یافته‌ مانند رشد سریع‌ و راندمان‌كشت‌ بالاتر
ـ ایجاد گیاهان‌ و میوه‌های‌ دارای‌ زمان‌ ماندگاری‌ بیشتر
همچنین‌ باید اضافه‌ كرد:
ـ ایجاد دامهای‌ ترانسژنیك‌ كه‌ دارای‌ خصوصیات‌ ویژه‌ای‌ مانند تولید شیر زیاد یاگوشت‌ كم‌چربی‌ و... هستند.
ـ ایجاد جانورانی‌ كه‌ بعنوان‌ كارخانه‌ تولید آنتی‌بادی‌ و واكسن‌ و دارو عمل‌ كنند
ـ ایجاد ماهیها و سایر دامهائی‌ كه‌ با سرعت‌ زیاد رشد می‌كنند

گیاهان‌مقاوم‌ به‌ حشرات‌ و آفتها:
باتوسعه‌ تكنیكهای‌ بیوتكنولوژی‌ دانشمندان‌قادرند ژنهائی‌ از یك‌ موجود زنده‌ را به‌ موجود دیگری‌ انتقال‌ دهند. در سال‌ 1990اولین‌ گیاه‌ ترانس‌ژنیك‌ در مزرعه‌ واقعی‌ كشت‌ گردید و در 1993 FDAگیاهان‌ و غذاهای‌ ترانس‌ژنیك‌ را بعنوان‌ مواد اساساً بی‌ضررمعرفی‌ كرد.
هرساله‌ هزینه‌های‌ هنگفتی‌ بابت‌ مبارزه‌شیمیائی‌ با این‌ آفات‌ صورت‌ می‌گیرد كه‌ علاوه‌ بر هزینه‌بری‌ زیاد آلودگیهای‌زیست‌محیطی‌ فراوانی‌ را به‌دنبال‌ دارد. راندمان‌ این‌ مواد شیمیایی‌ نیز بدلیل‌ایجاد مقاومت‌ در حشرات‌ در برابر سموم‌ بمرور پایین‌ آمده‌ است‌ و بهمین‌ خاطرنیاز به‌ تعویض‌ مكرر این‌ آفت‌كش‌ها وجود دارد.
هم‌اكنون‌ در آمریكا ذرت‌ و پنبه‌ و سیب‌زمینی‌ترانس‌ژنیك‌ تا میزان‌ زیادی‌ مورد استقبال‌ واقع‌ شده‌ است‌ بطوریكه‌ تا سال‌ 1998حدود 18% از ذرت‌ و 17% از پنبه‌ و 4% از سیب‌زمینی‌ كشت‌ داده‌ شده‌ در آمریكا ازنوع‌ ترانس‌ژنیك‌ بوده‌ است‌ و هم‌اكنون‌ براساس‌ روند رشد موجود برآورد می‌شود كه‌بیش‌ از 50% غلات‌ كشت‌ داده‌ شده‌ در آمریكا از نوع‌ ترانس‌ژنیك‌ باشند.


گیاهان‌مقاوم‌ به‌ بیماریهای‌ ویروسی‌ و قارچی:‌
بیماریهای‌ ویروسی‌ و قارچی‌ از مهمترین‌بیماریهای‌ گیاهی‌ هستند كه‌ علاوه‌ بر وارد كردن‌ خسارات‌ زیاد به‌ محصولات‌كشاورزی‌ مانع‌ كشت‌ آن‌ها در بسیاری‌ از شرایط‌ آب‌ و هوائی‌ می‌شود.
باتغییر برخی‌ ژنهای‌ گیاهان‌ كه‌ باعث‌ تخریب‌ دیواره‌ قارچهای‌ بیماریزا‌ می‌شوند بیوتكنولوژیستها به‌ گیاهانی‌ دست‌یافته‌اند كه‌ مقاوم‌ به‌ قارچها‌ می‌باشند.همچنین‌ تغییر‌ ژنهای‌ جانوری‌ و انجام‌اقداماتی‌ شبیه‌ واكسیناسیون‌ می‌توان‌ به‌ گیاهان‌ مقاوم‌ به‌ ویروس‌ نیز دست‌یافت‌.

گیاهان‌مقاوم‌ به‌ علف‌كشها:
روشهای‌ رایج‌ مبارزه‌ با علفهای‌ هرزبه‌نحوی‌ كه‌ باید انتخابی‌ نیست‌ و علف‌كشها در موارد زیادی‌ علاوه‌ بر نابودی‌علفها به‌ گیاهان‌ زراعی‌ نیز آسیب‌ می‌زنند. بعنوان‌ مثال‌ گلیفوسیت كه‌ یك‌ علف‌كش‌ كارآمد ‌است‌ می‌تواند گیاهان مفیدرا نیز نابود كند.بهمین‌ منظور بیوتكنولوژیستها با وارد كردن‌ ژن‌ مقاومت‌ گلیفوسیت‌ به‌ گیاهانی‌مانند چغندرقند، سویا، پنبه‌، گوجه‌فرنگی‌ و تنباكو آنها را در برابر علف‌كشهامقاوم‌ كرده‌اند.


گیاهان‌تحمل‌ كننده‌ شرایط‌ سخت‌:
ارزش‌ گیاهانی‌ كه‌ بتوانند در خاكهای‌ شوربا حرارت‌ بالا، سرمای‌ زیاد و... رشد كنند بركسی‌ پوشیده‌ نیست‌. بیش‌ از 13 درصد زمینهای‌ قابل‌ آبیاری‌ جهان‌ دارای‌ غیرقابل‌ تحمل‌ نمك‌ در خود هستند.بیوتكنولوژیستها با بررسی‌ گیاهانی‌ كه‌ بصورت‌ خودرو در شرایط‌ سخت‌ مانند فشاراسمزی‌ بالا، سرمای‌ زیاد، گرمان‌ فراوان‌ و... رشد می‌كنند به‌ ژنهائی‌ دست‌یافته‌اند كه‌ عامل‌ مقاومت‌ این‌ گیاهان‌ در برابر این‌ شرایط‌ سخت‌ می‌باشد. باانتقال‌ این‌ ژنها گیاهان‌ متعددی‌ تولید شده‌اند كه‌ قادرند در خاكهای‌ نامناسب‌با املاح‌ زیاد رشد كنند..
همچنین‌ با انتقال‌ ژنهای‌ مسئول‌ تولید نوعی‌پروتئین‌ ضدیخ‌ كه‌ در ماهیهای‌ آب‌های‌ قطبی‌ یافت‌ می‌شود به‌ گیاهان‌ ، باعث‌ ایجاد مقاومت‌ در برابر سرمای‌ زیاد در این‌ گیاهان‌ شده‌اند.


گیاهانی‌كه‌ دارای‌ ارزش‌ ویژه‌ای‌ هستند:
بیوتكنولوژیستها با تغییردر‌ ژنها ی یك‌ گیاه‌ می‌توانندگیاهان‌ و میوه‌هائی‌ كنند كه‌ دارای‌ ارزشهای‌ غذائی‌ ویژه‌ای‌ هستند. بعنوان‌ مثال‌ «برنج‌ طلائی‌»برنجی‌ است‌ كه‌ دارای‌ مقادیر بسیار زیادی‌ از ویتامین‌ A می‌باشد. این‌ برنج‌مایه‌ امیدی‌ شده‌ است‌ برای‌ نجات‌ هزاران‌ آفریقائی‌ كه‌ هرساله‌ در اثر كمبودویتامین‌ A به‌ كوری‌ كامل‌ مبتلامی‌شوند.
گیاهان‌و میوه‌هائی‌ كه‌ دارای‌ زمان‌ ماندگاری‌ بیشتر هستند:
آیا قبول‌ دارید درصورتیكه‌ میوه‌هائی‌ مانندگوجه‌فرنگی‌ زمان‌ ماندگاری‌ بیشتری‌ داشته‌ باشند چقدر در كاهش‌ ضایعات‌ این‌میوه‌ مؤثر خواهد بود. بیوتكنولوژیستها با به‌ تأخیر انداختن‌ سرعت‌ رسیدن‌گوجه‌فرنگی‌ به‌ این‌ امر دسترسی‌ پیدا كرده‌اند.


گیاهانی‌كه‌ دارای‌ خاصیت‌ درمانی‌ یا پیشگیری‌ هستند:
بیوتكنولوژیستها با انتقال‌ ژنهای‌ سنتزپروتئینهای‌ مختلف‌ میكروبی‌ و انسانی‌ به‌ گیاهان‌ و تولید این‌ پروتئینها درگیاهان‌ دست‌ به‌ ابتكارات‌ مؤثری‌ زده‌اند. بعنوان‌ مثال‌ تولید واكسنهای‌ مختلف‌در گیاهان‌ و ایجاد میوه‌هائی‌ كه‌ دارای‌ خاصیت‌ واكسیناسیون‌ هستند. و یا امكان‌تولید پروتئینهائی‌ مثل‌ انسولین‌ در گیاهان‌ كه‌ در آیندة‌ بسیار نزدیك‌ به‌ تحقق‌خواهد پیوست‌ باعث‌ انقلابی‌ در این‌ زمینه‌ خواهد شد.


حیوانات‌ترانسژنیك‌:
بیوتكنولوژیستها بادستكاری‌های‌ بدون‌ ضرر در ژنهای‌ حیواناتی‌ مانند گوسفند و گاو و ماهی‌ باعث‌ رشدسریع‌ آنها می‌شوند. همچنین‌ با دستكاریهای‌ ژنتیكی‌ می‌توان‌ به‌ گوشت‌ كم‌چربی‌ وترد دست‌ یافت‌ كه‌ ارزش‌ غذائی‌ و سلامت‌ بخش‌ آن‌ بسیار بالا باشد.
باانتقال‌ ژنهای‌ مختلف‌ به‌ این‌ جانوران‌ می‌توان‌ آنها را غنی‌ از مواد خاصی‌ كرد.اخیراً دانشمندان‌ ژاپنی‌ با انتقال‌ برخی‌ از ژنهای‌ گیاه‌ اسفناج‌ به‌ خوك‌ موجب‌تولید گوشتی‌ شده‌اند كه‌ دارای‌ برخی‌ خواص‌ اسفناج‌ نیز می‌باشد. گاوهای‌ شیری‌ترانس‌ژنیك‌ می‌توانند بعنوان‌ كارخانه‌های‌ تولید پروتئینها و واكسنها وآنتی‌بادیها عمل‌ كنند. هم‌اكنون‌ این‌ روش‌ بصورت‌ كاربردی‌ در تولید بسیاری‌ ازپروتئین‌ها بكار می‌رود.
بادستكاری‌ ژنهای‌ تولید هورمون‌ رشد در ماهیها و افزایش‌ تولید این‌ هورمون‌ بصورت‌طبیعی‌ به‌ ماهیهائی‌ دست‌ یافته‌اند كه‌ دارای‌ سرعت‌ رشد بسیار بیشتری‌ از گونه‌مشابه‌ خود هستند.

بیوتكنولوژی‌پزشكی:‌
كاربرد بیوتكنولوژی‌ در پزشكی‌ به‌ وسعت‌علم‌ پزشكی‌ بوده‌ و حتی‌ این‌ علم‌ با سرعت‌ روزافزون‌ بر وسعت‌ و دامنه‌ علم‌پزشكی‌ می‌افزاید.
ازمهمترین‌ كاربردهای‌ بیوتك‌ در پزشكی‌ می‌توان‌ به‌ موارد زیر اشاره‌ كرد:
ـ تأثیر دگرگون‌ بخش‌ در امر پیشگیری‌ ازبیماریهای‌ میكروبی‌، بیماری‌های‌ ژنتیكی‌، بیماریهای‌ تغذیه‌ای‌ و متابولیسمی‌ وبیماریهای‌ روحی‌روانی‌ و...
ـ تأثیر دگرگون‌ بخش‌ در امر درمان‌ بیماریهای‌ عفونی‌، ژنتیكی‌، سوءتغذیه‌ ومتابولیسم‌ و نازائی‌
ـ تأثیر دگرگون‌ بخش‌ در پزشكی‌ قانونی‌
ـ تأثیر دگرگون‌ بخش‌ در پزشكی‌ زیبائی‌
امروزه‌ پیشرفت‌های‌ پزشكی‌ به‌ مددبیوتكنولوژی‌ درحال‌ سرعت‌ گرفتن‌ می‌باشد. پزشكی‌ سنتی‌ بتدریج‌ جای‌ خود را به‌پزشكی‌ مولكولی‌ خواهد داد. درآینده‌ نه‌چندان‌ دور مكانیسم‌ هیچ‌ بیماری‌ناشناخته‌ نخواهد ماند و تقریباً هیچ‌ بیماری‌ غیرقابل‌ كنترل‌ نخواهد بود. پزشكی‌سنتی‌ عمدتاً بدنبال‌ علائم‌ و نشانه‌های بیماریها بوده‌ و از روی‌آن‌ به‌ استنتاج‌ وجود بیماری‌ و عامل‌ بیماری‌زا می‌پرداخت‌ و در مواردی‌ بدلیل‌ناشناخته‌ بودن‌ عوامل‌ بیماریها، مكانیسم‌ها و سیستم‌های‌ كنترلی‌ آنها مبارزه‌تنها برعلیه‌ علائم‌ و نشانه‌ها صورت‌ می‌گرفت‌.
امروزه‌ بكمك‌ بیوتكنولوژی‌، علم‌ پزشكی‌ درحال‌شناخت‌ ریشه‌ای‌ترین‌ بخش‌ از حیات‌ و مظاهر آن‌ می‌باشد. با كشف‌ كامل‌ توالی‌ژنوم‌ انسان‌ در سال‌ 2001 هم‌اكنون‌ دانشمندان‌ بیوتكنولوژیست‌ بدنبال‌ شناسائی‌ژنهای‌ مسئول‌ صفتهای‌ مختلف‌ و نیز ژنهای‌ مسئول‌ نقائص‌ گوناگون‌ انسانی‌می‌باشند. تا به‌حال‌ ژنهای‌ مسئول‌ ایجاد بیماریهای‌ بسیاری‌ شامل‌ سرطانها،بیماریهای‌ قلبی‌ عروقی‌، تنفسی‌، روانی‌ و... شناسائی‌ شده‌اند.
باشناسائی‌ تك‌تك‌ این‌ ژنها و سپس‌ شناسائی‌ پروتئینهای‌ حاصله‌ از این‌ ژنهاداروهای‌ كاملاً انتخابی‌ و مؤثر برای‌ مقابله‌ با یك‌ بیماری‌ ساخته‌ می‌شوند  .
بیماریهای‌ ژنتیكی‌ بسیاری‌ درحال‌ حاضر بعنوان‌كاندید برای‌ ژن‌درمانی‌ درنظر گرفته‌ شده‌اند.درفرآیند ژن‌ درمانی‌ معمولاً از قطعات‌ ژن‌ سالم‌ ساختگی‌ بهره‌ گرفته‌ می‌شود.

 واكسنهای‌نوتركیب:‌
می‌توان‌ گفت‌ كه‌ در تولید همه‌گونه‌ ازواكسنها از تكنیكهای‌ بیوتكنولوژی‌ بهره‌گرفته‌ شده‌ و می‌شود. لیكن‌ اوج‌توانمندیهای‌ بیوتكنولوژی‌ نوین‌ را می‌توان‌ در واكسنهای‌ نوتركیب‌ نسل‌ چهارم‌ (ونیز DNA واكسنها) مشاهده‌ كرد.تابحال‌ برای‌ تولید واكسنها از میكروارگانیسم‌های‌ ضعیف‌ شده‌ یا كشته‌ شده‌ یااجزاء آنها كه‌ بصورت‌ طبیعی‌ از آنها استخراج‌ می‌شدند استفاده‌ می‌شد و این‌ امردر موارد قابل‌ توجهی‌ باعث‌ ایجاد عوارض‌ جانبی‌ در افراد می‌گردید. لیكن‌باتوسعه‌ تكنیكهای‌ DNAنوتركیب‌، واكسنهای‌ نسل‌ چهارم‌ تولید شدند كه‌ در آن‌ها تنها ازجزء مؤثر در ایجاد ایمنی‌ (جزء ایمونوژن‌) میكروارگانیسم‌ها استفاده‌ می‌شود.نمونه‌ آن‌ واكسن‌‌ مؤثر در برابر هپاتیت‌ Bمی‌باشد.
برای‌ تأیید این‌ واكسن ها‌ از نظر مؤثر بودن‌،كارآئی‌ و بی‌ضرر بودن‌ برای‌ انسان‌ (یا دام‌) مراحل‌ زیادی‌ باید طی‌شود كه‌ چندین‌ سال‌ بطول‌ می‌كشد.


كلونینگ‌انسان‌
از زمانی‌ كه‌ دانشمندان‌ با ابداع‌ روش‌جدید همانندسازی‌ گوسفندی‌ بنام‌ دالی‌ را خلق‌ كردند امیدها و نگرانیهای‌ زیادی‌در جوامع‌ انسانی‌ بوجود آمد. بیوتكنولوژیستها توانستند با انتقال‌ محتوای‌ ژنتیكی‌یك‌ سلول‌ سوماتیك‌ به‌ یك‌ سلول‌ تخم‌ كه‌ محتوای‌ ژنتیكی‌ آن‌ تخلیه‌ شده‌ بودبه‌ تولید موجوداتی‌ كاملاً مشابه‌ موجود دالی‌ دست‌ یابند. بازار این‌ فناوری‌ درتكثیر دام‌هایی‌ با خصوصیات‌ ویژه‌ مانند شیر زیاد یا گوشت‌ مناسب‌ بسیار گسترده‌است‌



نظرات() 
تاریخ آخرین ویرایش:- -

feet issues
شنبه 25 شهریور 1396 08:13 ق.ظ
I read this paragraph completely about the resemblance of newest and
earlier technologies, it's remarkable article.
https://harriettnayes.wordpress.com/2015/06/27/hammer-toe-pain/?share=google-plus-1
یکشنبه 4 تیر 1396 12:28 ب.ظ
Just what I was looking for, thank you for putting up.
adrianastine.weebly.com
پنجشنبه 21 اردیبهشت 1396 11:41 ب.ظ
Good day! This is kind of off topic but I need some
advice from an established blog. Is it tough to set up
your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast.
I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to begin. Do
you have any tips or suggestions? Many thanks
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر